Botanischer Garten Christiansberg 2018
Wojciech Hawryszuk 2018
Botanischer Garten Christiansberg 2018
Wojciech Hawryszuk 2018
Botanischer Garten Christiansberg 2018
Wojciech Hawryszuk 2018
Botanischer Garten Christiansberg 2018
Wojciech Hawryszuk 2018
Botanischer Garten Christiansberg 2018
Wojciech Hawryszuk 2018
Botanischer Garten Christiansberg 2018
Wojciech Hawryszuk 2018

Jadłem taką pastę u Lisiczki i chyba tak właśnie wpadłem na pomysł, żeby zrobić ją samodzielnie. I się udało.

Najsampierw sprawdziłem w Internecie co się święci. I rzeczywiście, jest wiele pomysłów, technologii i dodatków. Przerobiłem już chyba ze 20 kilogramów papryki w różnym kolorze i jestem wprost zadziwiony, że to taki uniwersalny dodatek. Najlepiej do papryki niczego specjalnego nie dodawać. A przynajmniej niewielkie ilości jarzyn i przypraw. Dodanie większej ilości duszonego pora spowodowało, że pasta -  przepraszam za wyrażenie - „jedzie nieco ścierą”. Co mnie osobiście nieco drażni. Ale smaczna jest.

Rabarbar zwykle kojarzyłem z ciastem i kompotem. Ciekawe rzeczy znaleźć można w dziale kulinarnym "Kobiety i życia" z lat 50-tych.

Nie nazwę nigdy ryby duszonej czy tam zapiekanej - rybą po "g". W tym roku doszedłem do dobrych rezultatów w zapiekaniu. Zapiekłem w sosie warzywnym wcześniej podsmażoną mirunę, którą kupiłem w opakowaniu shatter pack, pakowaną w kartony na statku, nierozmrażaną. Miruna, ryba morska, delikatna, duże filety. Kilka czynności wykonałem inaczej niż zwykle - a może tak samo jak Szanowna Czytelniczka lub Czytelnik.

Wzbogacony o różne dodatki tłuszcz świński, zastygły najlepiej w kamionkach, co rustykalne jest z założenia,

O śledziożercach mówili ludzie w mieście. Śledziożercy o sobie mówili w innych miastach. Kim są ci wg niektórych - nieszczęśnicy, a wg innych szaleńcy, a według jeszcze innych ludzie godni wszelkiego aplauzu i wszelkich gastronomicznych zaszczytów.
Są jeszcze śledziołapy, ale to w szlachetnym tego słowa znaczeniu Dostawcy, Kapitanowie Polskiej, słynnej Wielkiej Rybackiej Floty. A także absolwenci naszego wydziału "Robactwa" morskiego. Zapewne o sobie nic nie wiedzą, a szkoda.

Kontakt

Wojciech Hawryszuk


tel.(+48) 501 693 300,
(+48) 91 823 94 04

Odwiedzający

Dzisiaj 7

Od 1.IX.2006 850727