Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa

Myśli przyłapane - cytaty, komentarze, zapiski...

Wszystkim nam Europejczykom przyszło żyć w erze niepohamowanej diasporyzacji. W obliczu perspektywy przeobrażenia wszystkich terenów Europy, a nie tylko tych na wschód czy południe od Łaby, w pasma ludności mieszanej. Nie jesteśmy do tego przygotowani. Czas najwyższy by się zastanowić czy przeszłość geograficzna Centralnej Europy nie jest przyszłością europejskiej polityki i kultury?
Wykład profesora Zygmunta Baumana Europejski Kongres Kultury, Wrocław 8 września 2011 r.

Ryba na Maxa: Tatar ze strojnika (pelamida, tuńczyk też).

Strojnik (Lampris Regius) jest gatunkiem ryby znanym tylko rybakom dalekomorskim, a uważany jest przez nich za najsmaczniejszą rybę.

Jest pięknie ubarwiony, waga 50 - 100 kg, mięso pomarańczowe, o wykwintnym smaku. Jest to niezwykle rzadka ryba żyjąca na głębokości 100 - 400 m, i zdarzająca się w połowach raz na dwa - trzy miesiące. Jest na bieżąco smakowana przez rybaków jako tatar, wędzona na zimno lub peklowana solą z korzeniami. W każdej postaci smaku strojnika nie sposób porównać z żadna inna rybą.

Tatar

Na tatara mięso strojnika trzeba zmielić lub zestrugać, dodać drobno posiekaną cebulę, kilka żółtek, sól do smaku i oliwę z oliwek. Zwykły olej może zepsuć ów wyjątkowy smak.

Peklowanie na zimno.

W miarę cienki płat mięsa posypuje się solą zmieszaną z korzeniami, dużo pieprzu, wskazane dodanie szczypty kardamonu. Płat zwijamy, zawijamy w pergamin i folię, przechowywać w lodówce 3 doby.

Kontakt


tel.(+48) 501 693 300,
(+48) 91 823 94 04

Odwiedzający

Dzisiaj 3

Od 1.IX.2006 864142