Szkice Jurka Markowskiego
Szkice Jurka Markowskiego
Szkice Jurka Markowskiego
Szkice Jurka Markowskiego
Szkice Jurka Markowskiego
Szkice Jurka Markowskiego

Myśli przyłapane - cytaty, komentarze, zapiski...

W 2008 roku dwoje młodych grafików w ramach warszawskiego festiwalu „Niewinni czarodzieje” urządziło „warsztaty o Białoszewskim”. Wraz z kilkunastoma uczestnikami projektu wsiedli w mikrobus i objeżdżali warszawskie miejsca Mirona: Poznańska 37 mieszkania 5, plac Dąbrowskiego 7 mieszkanie 13, Lizbońska 2 mieszkania 62 [w Warszawie].

Tadeusz Sobolewski „Czlowiek MIRON” 2012

Ryba na Maxa: Tatar ze strojnika (pelamida, tuńczyk też).

Strojnik (Lampris Regius) jest gatunkiem ryby znanym tylko rybakom dalekomorskim, a uważany jest przez nich za najsmaczniejszą rybę.

Jest pięknie ubarwiony, waga 50 - 100 kg, mięso pomarańczowe, o wykwintnym smaku. Jest to niezwykle rzadka ryba żyjąca na głębokości 100 - 400 m, i zdarzająca się w połowach raz na dwa - trzy miesiące. Jest na bieżąco smakowana przez rybaków jako tatar, wędzona na zimno lub peklowana solą z korzeniami. W każdej postaci smaku strojnika nie sposób porównać z żadna inna rybą.

Tatar

Na tatara mięso strojnika trzeba zmielić lub zestrugać, dodać drobno posiekaną cebulę, kilka żółtek, sól do smaku i oliwę z oliwek. Zwykły olej może zepsuć ów wyjątkowy smak.

Peklowanie na zimno.

W miarę cienki płat mięsa posypuje się solą zmieszaną z korzeniami, dużo pieprzu, wskazane dodanie szczypty kardamonu. Płat zwijamy, zawijamy w pergamin i folię, przechowywać w lodówce 3 doby.