Wojciech Hawryszuk - 1953-2020
Klepsydra: Z głębokim ż|alem zawiadamiamy, że dnia 11 września 2020 r. w wieku 67 lat zmarł Ś.P. Wojciech hawryszuk. Msza święta żałobna zostanie odprawiona w dniu 16 września 2020 roku o godz. 9:30 w Bazylice Mniejszej Św. Jana Chrzciciela przy ul. Bogurodzicy 3A w Szczecinie. Ceremonia pogrzebowa o godzinie 11:15 na Cmentarzu centralnym - Kaplica Główna. O czym zawiadamia pogrążona w smutku Rodzina
Miejscem ostatecznego spoczynku Zmarłego jest kwatera 55A rząd 5 miejsce 15
(przy skrzyżowaniu Alei Dębowej i Alei Lipowej)
zobacz plan cmentarza

Myśli przyłapane - cytaty, komentarze, zapiski...

Nie mam psa. Jak chcę sobie pogłaskać to idę do Pawłów. Oni mają Maszę.
Dodi w Skórce z Łabędziami 20 marca 2020

16 marca

Dialogi zdecydowanie zawirusowane. Bank jest nieodkażany ale wpuszczają po 5 osób. jakoś poszło. Wcześniej, co następuje:

zagłosujemy za panem A.Dudą w majowych wyborach żeby pokazać nasze przywiązanie i wiarę w naszą narodową,wielką Polskę!!! przy okazji ludzie z Polski chcieli zobaczyć ile w tej Warszawie jest smrodziarzy i dewiantów? jesteśmy za wielką Polska,narodową i silną!!! bez zdrajców i mącicieli spod znaku sierpa i młota oraz obsranego kondoma... lewacki trollu.

Wątróbek nabyć wedle potrzeb. 

Przygotowanie. Można je macerować na różne sposoby - mleko, kefir, maślanka; można obłożyć nawet na 24 godziny czosnkiem. Nie wolno jednak dopuścić aby czosnek dostał się zbyt szybko na patelnię. Najlepiej dokładnie "oskrobać" z czosnku

 

a tenże dodać później. Ważna jest patelnia tzn jej wielkość. Ja ostatnio smażyłem w dużym naczyniu o średnicy 34 cm. Wątróbki - podzielone na pół, smażyły się na obwodzie, a cebula w środku ulegała temperaturze. Użyty tłuszcz - masło kokosowe, trochę oleju zwykłego. Wątróbki przewracałem dwa razy w ciągu 10 - 15 minut. Pod koniec - sól, pieprz. Jestem zwolennikiem żeby jednak doszły pod pokrywką. W międzyczasie wykonuję manewr wrzucenia wątróbek na cebulę. Kolejna wersja będzie z pomidorami. Ale trzeba będzie odczekać z miesiąc ponieważ nie można zbyt często jeść podrobów.

Za dwa tygodnie żur na dutkach czyli na "lekkich". Zbyt "zamożny" w kiełbasy, boczki, skóry żur traci swój klimat; wystarczą warzywa, dutki z wszelkimi chrząstkami, troszkę skwarek.