Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa

Myśli przyłapane - cytaty, komentarze, zapiski...

Wszystkim nam Europejczykom przyszło żyć w erze niepohamowanej diasporyzacji. W obliczu perspektywy przeobrażenia wszystkich terenów Europy, a nie tylko tych na wschód czy południe od Łaby, w pasma ludności mieszanej. Nie jesteśmy do tego przygotowani. Czas najwyższy by się zastanowić czy przeszłość geograficzna Centralnej Europy nie jest przyszłością europejskiej polityki i kultury?
Wykład profesora Zygmunta Baumana Europejski Kongres Kultury, Wrocław 8 września 2011 r.

Wątróbek nabyć wedle potrzeb. 

Przygotowanie. Można je macerować na różne sposoby - mleko, kefir, maślanka; można obłożyć nawet na 24 godziny czosnkiem. Nie wolno jednak dopuścić aby czosnek dostał się zbyt szybko na patelnię. Najlepiej dokładnie "oskrobać" z czosnku

 

a tenże dodać później. Ważna jest patelnia tzn jej wielkość. Ja ostatnio smażyłem w dużym naczyniu o średnicy 34 cm. Wątróbki - podzielone na pół, smażyły się na obwodzie, a cebula w środku ulegała temperaturze. Użyty tłuszcz - masło kokosowe, trochę oleju zwykłego. Wątróbki przewracałem dwa razy w ciągu 10 - 15 minut. Pod koniec - sól, pieprz. Jestem zwolennikiem żeby jednak doszły pod pokrywką. W międzyczasie wykonuję manewr wrzucenia wątróbek na cebulę. Kolejna wersja będzie z pomidorami. Ale trzeba będzie odczekać z miesiąc ponieważ nie można zbyt często jeść podrobów.

Za dwa tygodnie żur na dutkach czyli na "lekkich". Zbyt "zamożny" w kiełbasy, boczki, skóry żur traci swój klimat; wystarczą warzywa, dutki z wszelkimi chrząstkami, troszkę skwarek.

Kontakt


tel.(+48) 501 693 300,
(+48) 91 823 94 04

Odwiedzający

Dzisiaj 1

Od 1.IX.2006 864140