Do rzeczy. W gościnnej restauracji "Na kuncu korytarza" 8 lutego 2010, zebrali się "śledziożercy".
Kilka minut po 18.00 zaczęła się kolejna "Noc śledziożerców". Historia tych spotkań zaczyna się dziesięć lat temu, naturalnie w Szczecinie. Najogólniej rzecz ujmując każdy zaproszony do udziału musi przygotować własną, śledziową potrawę.
Oto Eugeniusz Mientkiewicz, Ojciec założyciel Komandor śledziożerca, Sieciarz Zachodniopomorski, laureat14 srebrnych śledziowych łusek.
Atmosfera eleganckiego stołu, przyjaznych zachowań, wielu anegdot; śledziożercą może zostać każdy, ale nie każdego do stołu zaproszą i o kompanie poproszą. Kompania elitarna, z lekką odrobina genialnego szaleństwa. Kochają jeść, ale chudych ze swojego towarzystwa nie zamierzają eliminować.
Możesz się dowiedzieć, że tokaje są produkowane z pleśniejących jagód winogronowych. że zupę cebulową bez uszczerbku dla smaku można wykonać z 30 składników, a barszcz ukraiński to miejsce, gdzie spotyka się składników ponad 60. I jesteś nagle świadkiem, jak to wszystko jest wymienione i policzone.
Do spróbowania mieliśmy 16 potraw. Chyba. Oprócz "konkursowych" były specjały "Na kuncu korytarza". Np. śledziowe gołąbki.
Nie miałem zbyt wiele czasu, o pomoc poprosiłem Tereskę. Śledzie z koprem na twarogu. Odrobina słodkiej papryki. tak na wprost - niespecjalnie. Trzeba jeszcze to połączenie wykonać inaczej. Może jeno poprószone, albo sałatka z posiekanych śledzi i pokruszonego twarożku?
Żeńka wyraźnie, a właściwie niewyraźnie poruszony.
Siekanka śledziowa Żeńki na naci selerowej.
Marek Sztark, zasłużony śledziożerca wielokrotny, podał siekane wędzone z orzechami, polane lnianem olejem, z sorbetem z melona, z nutką niezwykłą, a mianowicie - gryczanym miodem. naturalnie drahimskim. I grzanka z ciemnego, wieloziarnistego chleba.
Cóż to takiego, te czerwone meduzy; otóż to galaretką buraczaną zalane śledzie, na ziemniaczkach; do tego sos z mleczem i ikrą. Autorem jest zasłużony śledziożerca. Dodałbym do tego gotowane buraczki. Ale wygląda nieprawdopodobnie. Opowiedziano przy okazji tej potrawy o innej, świetnym patencie na przekąskę z udziałem barszczu czerwonego.
Śledź w jabłku zapiekany, z jogurtową awanturką. Farsz z dodatkiem wędzonej szynki, wymieszany z ziołami. Smaczne, praktyczne, możliwe; niezliczona ilość "farszowych" wariantów z udziałem Panów śledzi. Trzeba to zrealizować.
Flaczki ze śledzia. Klasyczny bulion jarzynowy + paski śledziowe.
Akcja!
Oto Żeńka w akcji. Na zgrilowanym bakłażanie, ziemniaczki zapieczone, + zielony śledź pod beszamelem.
Misiaty najogólniej - śledzie + jogurtowy sos z gruszką.
Na pierwszym planie kanapeczka na wierzchu bakłażan, a pod spodem kabaczek, w środku siekanka śledzikowo-cebulkowa. Na drugim planie, te pomarańczowe, to faworki.
To pumpernikiel. Na takim pumperniklu podany został Tereskowy śledź z kolendrą tłuczoną, z pietruszką, z musztardą dijon także. Prosto bardzo.
Śledź w sosie piernikowym.
Faworki śledziowe, świeże śledzie w cieście kruchym, usmażył , z posypką ostrą, sporządził znakomicie, rewelacyjnie, rewelacyjnie - Sławek Osiński.
Finał A. Lody śledziowe z bita śmietaną, z żurawiną i czarną porzeczkę, w formie jagód. Marek Sztark tak nas urządził.
Finał B. Finał finałów, SUPER FINAł. śledź marynowany w wiśniach, oblany półgorzką czekoladą. Sporządził Szef Kuchni restauracji na "Kuncu Korytarza". śledziowa wisienka na torcie.