Szkice Jurka Markowskiego
Szkice Jurka Markowskiego
Szkice Jurka Markowskiego
Szkice Jurka Markowskiego
Szkice Jurka Markowskiego
Szkice Jurka Markowskiego

Myśli przyłapane - cytaty, komentarze, zapiski...

W 2008 roku dwoje młodych grafików w ramach warszawskiego festiwalu „Niewinni czarodzieje” urządziło „warsztaty o Białoszewskim”. Wraz z kilkunastoma uczestnikami projektu wsiedli w mikrobus i objeżdżali warszawskie miejsca Mirona: Poznańska 37 mieszkania 5, plac Dąbrowskiego 7 mieszkanie 13, Lizbońska 2 mieszkania 62 [w Warszawie].

Tadeusz Sobolewski „Czlowiek MIRON” 2012

Beszamel, podgotowany piotrosz, wędzony czarniak, szpinak, krewetki, gotowane ziemniaki - pure, sos z achovis.

1. Na dno rynki kładziemy sparzony szpinak z masłem.

2. Ryby wędzone i gotowane rozrywamy na kawałki i mieszamy z beszamelem.

3. Dodajemy sos z anchois / ekstrakt z sardeli, kilka kropel, do smaku, pieprz, Soli nie trzeba, ponieważ załatwiają to ryby wędzone i sos sardelwy; w każdym razie - bardzo uważnie z solą.

4. Na mieszaninę ryb i beszamelu nakładamy warstwę krewetek.

5. I ziemniaczane pure. Na to odrobina oliwy.

6. I zapiekamy.

Zapisane na podstawie  kuchnia. tv 

Na marginesie. ANCHOIS możemy uzyć do szpikowania ryby pieczonej, wcześniej marynowanej w miksturze z czosnku, oliwy i cytryny.