Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa

Myśli przyłapane - cytaty, komentarze, zapiski...

Wszystkim nam Europejczykom przyszło żyć w erze niepohamowanej diasporyzacji. W obliczu perspektywy przeobrażenia wszystkich terenów Europy, a nie tylko tych na wschód czy południe od Łaby, w pasma ludności mieszanej. Nie jesteśmy do tego przygotowani. Czas najwyższy by się zastanowić czy przeszłość geograficzna Centralnej Europy nie jest przyszłością europejskiej polityki i kultury?
Wykład profesora Zygmunta Baumana Europejski Kongres Kultury, Wrocław 8 września 2011 r.

Beszamel, podgotowany piotrosz, wędzony czarniak, szpinak, krewetki, gotowane ziemniaki - pure, sos z achovis.

1. Na dno rynki kładziemy sparzony szpinak z masłem.

2. Ryby wędzone i gotowane rozrywamy na kawałki i mieszamy z beszamelem.

3. Dodajemy sos z anchois / ekstrakt z sardeli, kilka kropel, do smaku, pieprz, Soli nie trzeba, ponieważ załatwiają to ryby wędzone i sos sardelwy; w każdym razie - bardzo uważnie z solą.

4. Na mieszaninę ryb i beszamelu nakładamy warstwę krewetek.

5. I ziemniaczane pure. Na to odrobina oliwy.

6. I zapiekamy.

Zapisane na podstawie  kuchnia. tv 

Na marginesie. ANCHOIS możemy uzyć do szpikowania ryby pieczonej, wcześniej marynowanej w miksturze z czosnku, oliwy i cytryny.

Kontakt


tel.(+48) 501 693 300,
(+48) 91 823 94 04

Odwiedzający

Dzisiaj 2

Od 1.IX.2006 864141