Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa
Krogulec, którego uratowała Ewa; foto Ewa

Myśli przyłapane - cytaty, komentarze, zapiski...

Wszystkim nam Europejczykom przyszło żyć w erze niepohamowanej diasporyzacji. W obliczu perspektywy przeobrażenia wszystkich terenów Europy, a nie tylko tych na wschód czy południe od Łaby, w pasma ludności mieszanej. Nie jesteśmy do tego przygotowani. Czas najwyższy by się zastanowić czy przeszłość geograficzna Centralnej Europy nie jest przyszłością europejskiej polityki i kultury?
Wykład profesora Zygmunta Baumana Europejski Kongres Kultury, Wrocław 8 września 2011 r.

Surowcem jest łosoś norweski lub chilijski, a ściślej biorąc 1,5 kg filety ze skórą. Zalecam kupno u hurtowników - importerów filetów mrożonych lub ryb patroszonych i wycięcie filetów przed solankowaniem. 

Surowcem są tuby z kalmara. Kupuje się tuby odskórzone i patroszone, jakkolwiek zaleca się ponowne sprawdzenie patroszenia przez nicowanie.

Prawie ikona bylejakości, odpadkowości PRLu. Ale wszystko można sprowadzić do pokracznego wyglądu i smaku. Przed bylejakością tej potrawy chroniono się w ten sposób, że na niektóre M. w niektórych miejscach uważanych za restauracje mówiono - "Pożarski", myląc skutecznie nieświadomego zasadzki marketingowej konsumenta.

    Może trochę orzeźwienia, chłodnego umysłu, relaksu i warzyw. Krótka opowieść o chłodniku, a raczej chłodnikach. Chłodnik powinien być różowy, chłodny i chrupiący. Nie ma czasu w trakcie kampanii wyborczej na bardziej wymyślne potrawy. Właściwie chłodnik to potrawa na lato albo wiosnę. Ale kto w lecie myśli o zapisaniu recept kulinarnych?

    Kilka uwag o jajecznicy. Rambledd eggs. Jak zwykle staram się podać podstawową zasadę, którą należy stosować, przy przygotowywaniu potrawy. Potrwa jest prosta ale o paru rzeczach trzeba pamiętać. Nie wiem jak to było kiedyś, ale jajka były jedzone częściej i cholesterol z nich nie wystawał. na wszelki wypadek nie jadamy jajek częściej niż raz w tygodniu.

Kontakt


tel.(+48) 501 693 300,
(+48) 91 823 94 04

Odwiedzający

Dzisiaj 9

Od 1.IX.2006 864148