Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018

Beszamel, podgotowany piotrosz, wędzony czarniak, szpinak, krewetki, gotowane ziemniaki - pure, sos z achovis.

Materiały zdjęciowe wykonał Janusz Lisicki. Miejsca ustawienia budynku wędzarni nie ujawnimy. Projektantem i wykonawcą obiektu jest Janusz Lisicki. Opowieści o wędzeniu i garść, wiecheć doświadczeń wędzarniczych - moje.

Jesień przed nami, prawdziwe śliwki powoli dojrzerwają, ale już warto próbować.

Surowcem do solenia są płaty śledziowe mrożone o wielkości 4 - 10 szt.kg. Zawartość tłuszczu 17 - 22 %. Takie płaty produkowane są ze śledzia łowionego w lipcu, sierpniu, wrześniu i do połowy października, i z tego okresu winno się kupować bloki u hurtowników - importerów.

Ryba na Maxa: Tatar ze strojnika (pelamida, tuńczyk też).

Strojnik (Lampris Regius) jest gatunkiem ryby znanym tylko rybakom dalekomorskim, a uważany jest przez nich za najsmaczniejszą rybę.