Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018

Myśli przyłapane - cytaty, komentarze, zapiski...

Surowcem są tuby z kalmara. Kupuje się tuby odskórzone i patroszone, jakkolwiek zaleca się ponowne sprawdzenie patroszenia przez nicowanie.

Tuby kraje się w krążki, które winny być obsuszone papierowym ręcznikiem i wymieszane z solą i zmiażdżonym czosnkiem. Czas solenia 12 godzin. Przed smażeniem krążki obsusza się jeszcze dokładniej. Można usunąć też czosnek, bo będzie się palił w głębokim tłuszczu. Ciasto z mąki, mleka, jajek i wody. Powinno spływać z krążków i mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodatki, to sól, cukier i kurkuma dla uzyskania pięknego, żółtego koloru potrawy. I teraz:

  1. solidnie obtaczamy krążki w mące, najlepiej zrobić to w misce, dużej, tak żeby nie wypadała mąka i krążki,
  2. Smażymy w głębokim tłuszczu (1 litr "Kujawskiego" na patelnię 28 cm.) lub we frytkownicy.
  3. Obtoczone w mące krążki, wyjęte z mąki, zanurzamy w cieście i kładziemy  na rozgrzanym tłuszczu, nie wszystkie na raz, bo wtedy spada gwałtownie temperatura oleju.
  4. Uwaga: woda z kalmarów, jeżeli jej nie osuszymy, będzie "strzelała" na patelni.
  5. Smażenie trwa po 2 - 3 minuty z każdej strony, a we frytkownicy, tylko 3 minuty.
  6. Odsączamy z oleju na papierowych ręcznikach.
  7. Podajemy świeże, jeżeli potrzeba więcej porcji, to dwie patelnie, lub płaski aluminiowy garnek. Na wszelki wypadek używać.
  8. Pamiętajcie o podgrzaniu półmiska, miski, a nawet talerzy, na których podacie kalmary na stół.
  9. Dodatki.
    1. Sos tatarski z dużą ilością czosnku i pachnącym, letnim koprem. To jeden kierunek, a inny to:
    2. Sos cumberland, nawet żurawina, czarna porzeczka, dobrze wysmażone powidła czy borówka brusznica. Można dodać odrobinę chrzanu, może startej skórki z cytryny.

       Podziękowania dla Autora przepisu. Pozwoliłem sobie dodać kilka uwag czysto technicznych.

Kontakt

Wojciech Hawryszuk


tel.(+48) 501 693 300,
(+48) 91 823 94 04

Odwiedzający

Dzisiaj 9

Od 1.IX.2006 849843