Wojciech Hawryszuk - 1953-2020

Myśli przyłapane - cytaty, komentarze, zapiski...

Z akt mu podesłałam.

Pani Lodzia - panu Wójtowi; podesłała na ziemi akta gminne. Żeby się Wójt zanadto nie pogniótł. Kiedy się osłabił znacznie gorzałką, a Halina nie wpuściła. Nie była pani Lodzia zadowolona, a wręcz zawiedziona, że nasampierw bardzo chciał z panią Lodzią, ale wymiękł. Serial "Rancho" TVP1 

Ryba na Maxa: Tatar ze strojnika (pelamida, tuńczyk też).

Strojnik (Lampris Regius) jest gatunkiem ryby znanym tylko rybakom dalekomorskim, a uważany jest przez nich za najsmaczniejszą rybę.

Jest pięknie ubarwiony, waga 50 - 100 kg, mięso pomarańczowe, o wykwintnym smaku. Jest to niezwykle rzadka ryba żyjąca na głębokości 100 - 400 m, i zdarzająca się w połowach raz na dwa - trzy miesiące. Jest na bieżąco smakowana przez rybaków jako tatar, wędzona na zimno lub peklowana solą z korzeniami. W każdej postaci smaku strojnika nie sposób porównać z żadna inna rybą.

Tatar

Na tatara mięso strojnika trzeba zmielić lub zestrugać, dodać drobno posiekaną cebulę, kilka żółtek, sól do smaku i oliwę z oliwek. Zwykły olej może zepsuć ów wyjątkowy smak.

Peklowanie na zimno.

W miarę cienki płat mięsa posypuje się solą zmieszaną z korzeniami, dużo pieprzu, wskazane dodanie szczypty kardamonu. Płat zwijamy, zawijamy w pergamin i folię, przechowywać w lodówce 3 doby.