Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018

Ryba na Maxa: Tatar ze strojnika (pelamida, tuńczyk też).

Strojnik (Lampris Regius) jest gatunkiem ryby znanym tylko rybakom dalekomorskim, a uważany jest przez nich za najsmaczniejszą rybę.

Jest pięknie ubarwiony, waga 50 - 100 kg, mięso pomarańczowe, o wykwintnym smaku. Jest to niezwykle rzadka ryba żyjąca na głębokości 100 - 400 m, i zdarzająca się w połowach raz na dwa - trzy miesiące. Jest na bieżąco smakowana przez rybaków jako tatar, wędzona na zimno lub peklowana solą z korzeniami. W każdej postaci smaku strojnika nie sposób porównać z żadna inna rybą.

Tatar

Na tatara mięso strojnika trzeba zmielić lub zestrugać, dodać drobno posiekaną cebulę, kilka żółtek, sól do smaku i oliwę z oliwek. Zwykły olej może zepsuć ów wyjątkowy smak.

Peklowanie na zimno.

W miarę cienki płat mięsa posypuje się solą zmieszaną z korzeniami, dużo pieprzu, wskazane dodanie szczypty kardamonu. Płat zwijamy, zawijamy w pergamin i folię, przechowywać w lodówce 3 doby.