Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018
Wystawa Frida Kahlo, Poznań
Wojciech Hawryszuk 2018

Miało być leczo ale nie doczytałem jak to ma być w rzeczywistości. Powstał w zasadzie uniwersalny sos warzywny typu "ogródek". Niezbyt wiele przypraw - sól, pieprz, w zasadzie do wywołania ładnego zapachu z cebuli, ostra papryka (ale niedużo). W zasadzie dla ostrości powinienem wrzucić kilka wstążek chrzanu i zmiażdżoną gorczycę. Ale pomyślałem o tym akurat w tej chwili. Zwykle trzeba się ostro wyrabiać między krojeniem a duszeniem. Udział Mamy Teresy był znaczny w tym dziele jesiennym.

Wszystko dusiłem oddzielnie z udziałem oleju, w sumie ok. 300 ml.

1 wielka cukinia, pokrojona w kostkę.

1 wielki seler pokrojony w słupki

3 duże pietruszki pokrojone w słupki

3 marchewki pokrojone w krążki

4 kg - odparowane i przetarte + przeciery własne z remanentu + 4 prawie przeterminowane puszki też z remanentu - wyszło tego ok. 3 litrów przecieru.

3 kg cebuli; 3/4 duszone w dwóch podejściach - część zeszklona, część lekko skarmelizowana, podzłocona; 1/4 wrzucona do "scalanego" produktu na surowo

3 kg zielone papryki pokrojone w paski, wrzucona do "scalanego" produktu na surowo

2 kg papryki czerwonej  pokrojone w paski, wrzucona do "scalanego" produktu na surowo

5 główek czosnku; połowa wrzucona do "scalanego" produktu na surowo, druga część podsmażona na samym końcu.

1 garść liści selerowych

1 pęczek pokrojonego grubo kopru

Część niepasteryzowana, druga część z chłodniejszego sosu - spasteryzowana kilka minut dosłownie. Pomyślałem sobie, że właściwie należało podgrzać ten chłodniejszy sos. Wyszło 13 słoików 0,9 l i troszkę. Co z tym zrobić - udusić jakieś mięso i dodać sos. Można doprawić ten sos np. na modłę azjatycką i dodać do makaronu. Pan Grzesio spróbował i smakowało.

17 września 2016, WH